Fagutvalgene er i gang

Lagt ut av
Oppstart fagutvalg HydroCen
Brukerpartnere fra industri og forvaltning og forskere stilte da fagutvalgene i HydroCen konstituerte seg og jobbet med revidert søknad til Forskningsrådet. Foto: Astrid Bjerkås

Strålende innsats og godt oppmøte da fagutvalgene i HydroCen møttes for å konstituere seg og arbeide med revidert sentersøknad til Forskningsrådet.

Før sommeren kom tilsagnet fra Forskningsrådet om et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) på vannkraft.

8. september møttes fagutvalgene i nye FME HydroCen for å konstituere seg og arbeide med revidert sentersøknad til Forskningsrådet.

Fagutvalgene er opprettet for å sikre at verdien av forskningen i HydroCen blir størst mulig for hele konsortiet.

Fagutvalgene består av fagpersoner fra senterets brukerpartnere, og forskerne. Brukerpartnerne er vannkraftprodusenter, leverandørindustri, konsulentbransjen og myndigheter (NVE og Miljødirektoratet).

På oppstartsmøtet i Trondheim deltok flere enn 70 av fagutvalg-medlemmene. Tilbakemeldingene etter møtet var at diskusjonene i fagutvalgene var gode.  Det legger et godt grunnlag for revidert sentersøknad til Forskningsrådet innen 1 oktober og arbeidet fremover.

Brukermedvirkning

HydroCen skal levere kunnskap og innovative løsninger til norsk vannkraftsektor. Senteret må jobbe tett sammen med brukerpartnere for å prioritere de rette utfordringene og sikre at vi leverer etterspurt kunnskap og innovative løsninger.

Fagutvalgene skal sikre medvirkning fra brukerpartnerne i forskningsprosjektene. Fagutvalgene skal påvirke og medvirke til det faglige arbeidet og de faglige prioriteringene i senteret. I fagutvalgene jobber brukerpartnere og forskere sammen. Hvert fagutvalg har 20 – 30 medlemmer.

Forskningsområder

HydroCen har fire fagutvalg, ett til hver av senterets fire arbeidspakker:

  • Vannkraftkonstruksjoner. Ny teknologi for damkonstruksjoner og vannveier for å møte utfordringene med å tilpasse systemet til fleksibel drift, reguleringsregimer og klimaendringer.
  • Turbiner og generatorer. Ny teknologi for å styrke kapasiteten i vannkraftsystemer og øke fleksibiliteten i vannkraftsystemet og i vannkraftverkene. Lønnsomhetspotensialet av teknologiske forbedringer er stor hvis sektoren er i stand til å utnytte dette effektivt.
  • Marked og tjenester. Nye planleggingsverktøy for oppgradering og utvidelse av vannkraftverk for å redusere investeringsrisiko i fremtidige markeder. Innovere på teknologi, system og økonomiske analysemodeller for å maksimere profitt.
  • Miljødesign. Kombinasjonen av ny kunnskap om miljøforhold, samfunnsinteresser og innovativ teknologi for å redusere miljøkonsekvensene, forbedre beslutningsprosesser og sikre videre utvikling av fornybar kraftproduksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s