— Forskning går hånd i hånd med innovasjon

Lagt ut av
Innovastion Task Force
Forsker Sigmund Størset i Sintef informerte om innovasjon i FME NCCS

Hvorfor skal forskerne bry seg om innovasjon? Her er tre gode grunner:

1. For å få anerkjennelsen de fortjener

— Det er mye innovasjon som har kommet fra forskning uten at man engang har fått vite om det, det er viktig at vi får frem hvor de smarte løsningene kommer fra, sier Johan Hustad, direktør for NTNU Energi.

Denne uka ledet han et møte i «Innovation Task Force», som er et initiativ fra NTNU Energi og Sintef Energi. Ambisjonene står i stil med navnet, for målet er at FME-lederne skal hjelpe hverandre å skape kultur for innovasjon i sentrene sine.

Både forskningsråd, bransjepartnere, politikere og andre støttespillere etterspør nettopp innovasjon, og det er ikke så rart.

— De vil vite hva som kommer ut av FME-ene, påpeker Hustad.

Forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME) får halvparten av finansieringen sin fra Forskningsrådet, resten kommer fra forskningsinstitusjonene og fra bransjen.

— Det er viktig at innovasjonene ikke blir liggende i skuffa, sier Hege Brende, leder for FME HydroCen.

Hun tar ofte opp temaet innovasjon på samlinger i senteret:

 2. For hvem ellers skal gjøre det?

Hovedkriteriene for å midlene er «potensial for innovasjon og verdiskaping, og at den vitenskapelige kvaliteten ligger på høyt internasjonalt nivå». Der er det ingen motsetning mener Brende.

—Forskning går hand i hand med innovasjon, og det står høyt på agendaen hos HydroCen, sier hun.

I et forskningsperspektiv er innovasjon gjerne definert etter potensialet for teknologisk nytteverdi.

— Forskning er så mye mer en ren business, sier Brende.

Selv om grunnforskning ofte er langt unna forbrukeren, kan den selvsagt ha både kommersielt, samfunnsøkonomisk og forskningsmessig potensial. Dessuten trenger ikke innovasjon å være byggematerialer og fysiske ting, de kan like gjerne være modeller eller smarte løsninger.

— Vi samarbeider tett med vannkraftbransjen for å sikre at forskninga kommer til nytte, men det er også viktig å presisere at vi er et forskningssenter, ikke et kommersialiseringssenter fordi det er industrien selv som skal ta dette videre, sier hun.

3. — Fordi vi skal redde verden 

Det er en tydelig trend i hele samfunnet at mange retninger smelter sammen, det gjelder særlig innen forskning. Mange av nyvinningene vi kommer til å se neste årene vil være resultater av flerfaglig samarbeid.

— Som FME har vi større muligheter og større ansvar enn det vi tenker på til daglig. Det studenter og forskere får til sammen med brukerne i FME’ene er ikke hverdagskost, men avgjørende resultater som fortjener å bli sett, dokumentert og brukt videre, sier Mona Mølnvik, forskningsleder i SINTEF Energi og leder av FME NCCS.

Hun mener at vi må komme oss forbi definisjonen av innovasjon som «kommersialisert teknologi», og heller jobbe hardt for å gi innovasjon mening innafor vårt eget fag.

— Vi kan redde verden samtidig som vi dokumenterer innovasjonene våre og legger til rette for at de blir tatt i bruk, forsikrer hun.

Må snakke om innovasjon

Det er mange funksjoner i SINTEF og NTNU som kan bidra til å finne, større og utvikle innovasjon.

— Det er ikke hensiktsmessig at hver enkelt forsker skal prøve å manøvrere i den jungelen. Mye av hensikten med FME’ene er å skape en infrastruktur for innovasjon. Bevisstgjøring og kompetansebygging er sentralt, sier Inge Røinaas Gran, direktør i Sintef Energi.

Det viktigste er å skape en kultur for å snakke om innovasjon, for å være oppmerksom på hva som kan utvikles til å være innovasjoner, og så passe på å fortelle hvor de smarte ideene kom fra.

Verdensmesterskapet i innovasjon handler om mer enn å bli verdensmester.

— Forskning og utvikling handler både om konkurranse og samarbeid mellom FME’ene som har mange av de samme utfordringene og dilemmaene. Når det gjelder å fremme innovasjon er det viktig at vi er transparente og hjelper hverandre fram, sier Gran

Her kan man få mer informasjon om innovasjon:

Legg igjen en kommentar