Samarbeid kan øke både kvaliteten på forskninga og vidsynet i bransjen

Lagt ut av

To ganger i året samles forskere og bransjefolk i HydroCen for å diskutere hvordan forskninga skal bli mest nyttig for elver og vannkraft.

Fagutvalg februar

— Arena for frisk diskusjon

Bransjepartnerne til HydroCen bidrar med 25% av finansieringa av senteret. I tillegg stiller de flere kraftverk og utstyr til disposisjon som levende laboratorium.

Lars Lone2
Lars Lone i HydroEnergy mener han får mye ut av å delta på fagutvalgsmøter i HydroCen.

Det er ofte nettopp dem som sitter nærmest problemstillingene, og fagutvalgene er en arena hvor partnerne kan løfte fram utfordringer og komme med innspill til forskerne.

— Vi får en dypere innsikt i det vi faktisk er opptatt av og som vi holder på med til daglig. Jeg tror at mye av dette blir hverdagen vår framover, sier Lars Lone, Principal Engineer og komponentansvarlig generator i Hydro Energy.

Han har ansvar for den  tekniske tilstanden til alle generatorene til Hydro.

— Samarbeid med forskere gjør at du får et mye større vidsyn og får mer perspektiv på det du holder på med, sier han.

Likeså, øker samarbeid med bransjen også kvaliteten på forskninga, mener Leif Lia, professor ved institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU, og leder av forskninga  på Vannkraftkonstruksjoner i HydroCen.

— Vårt fagutvalgsmøte ble i hovedsak brukt til diskusjoner rundt pågående forskningsaktiviteter og hvordan aktuelle saker og case i vannkraftbransjen kan brukes til å øke relevansen og kvaliteten på forskninga, sier han.

Krishna og Leif
Leif Lia (t.h) var svært fornøyd med fagutvalgsmøtet i HydroCen.

Tverrfaglig tilnærmning

Et av de viktigste målene i HydroCen er at forskninga skal være tverrfaglig. Alle komponenetene i et kraftsystem, elva, turbinen, vannveiene, generatoren og kraftmarkedet, henger sammen og det er viktig at ulike fagmiljøer samarbeider for å finne de smarte løsningene for framtida.

Dette ble et stort tema i arbeidsgruppa Turbin og generator på møtet, forteller professor Arne Nysveen, som leder arbeidet.

— Denne gangen hadde vi tid til å presentere faglig arbeid og diskutere det tekniske innholdet.

— En stor felles aktivitet i arbeidspakken er dynamisk modellering av kraftverk. Her er flere stipendiater og forskere involvert og vi ble enige om gjensidig å utveksle informasjon om hverandres arbeid for å få best mulig sluttresultat. Her blir det tverrfaglighet i praksis, sier Nysveen.

— Engasjerte partnere

Fagutvalget for Miljødesign hadde denne gangen et skikkelig diskusjonsmøte.

— Vi hadde en god diskusjon om rekreasjon og landskap i miljødesign. Med utgangspunkt i siste måneders medieoppslag om utenlandskabler, balansekraft og effektkjøring diskuterte fagutvalget fysiske og biologiske konsekvenser i magasiner, og hvordan dette bør løftes forskningsmessig i HydroCen, sier leder Torbjørn Forseth, seniorforsker i NINA.

Det var også presentasjoner av mulig case/demovassdrag fra Statkraft, oppsummering fra seminar om fjernmåling og presentasjon av resultater fra SafePass.

— Et flott møte med engasjerte brukere, hvor tida ble eneste utfordring, oppsummerer Forseth.

Torbjørn.jpg
Seniorforsker Torbjørn Forseth i Norsk institutt for naturforskning forklarer hvordan man måler fiskens foretrukne rute i elva forbi inntaket til kraftstasjonen.

Forskninga vi lener oss på

Denne gangen fikk de rundt 100 deltagerne også presentert noen av de assosierte prosjektene HydroCen samarbeider med, for å få enda flere ben å stå på i forskninga vi gjør:

  • HYCANOR  – Partnership on Sustainable Hydropower in Canada and Norway

Norske forskere fra NINA, NTNU og Universitetet i Tromsø danne partnerskap med tre kanadiske universiteter, og noen av verdens beste fiskebiologer. Samarbeidet er særlig rettet mot utdanning og utveksling av master- og doktorgradsstudenter. Arbeidsgruppa for Miljødesign kommer sannsynligvis til å nyte godt av dette samarbeidet.
Les mer:  Inngår partnerskap med verdensledende fiskebiologer

  • HiFrancis

Forsker blant annet på sprekkdannelser i høytrykksturbiner, og hovedmålet er å sikre pålitelig drift og levetid for Francis turbiner som opererer i framtidens fleksible energimarked.

  • HydroFlex

Forskerne har nå fire år seg til å finne ut en måte å sette i gang kraftproduksjon på kortest mulige måte – uavhengig av kraftverkets størrelse. Målet er å finne en løsning for at vannkraft skal kunne trå til umiddelbart når sola ikke skinner og vinden ikke blåser – slik at man kanskje ikke trenger å ha fossile reservekraftverk som i dag. Dette er relevant for flere prosjekter i HydroCen, særlig i arbeidsgruppa for Turbin og generator.
Les mer:  Vannkraftforskning kapret kjempesum fra EU

  • PRIBAS – Pricing Balancing Services in the Future Nordic Power Market 

Skal utvikle og verifisere et modellkonsept som kan beregne marginalpriser for alle fysiske elektrisitetsprodukter i det nordiske kraftmarkedet. Dette er et assosiert prosjekt som jobber med tema relatert til arbeidspakke 3.1 i HydroCen. 

  • FitHydro – Fishfriendly Innovative Technologies For HydroPower

Et omfattende EU-prosjekt som blant annet undersøker kostnadseffektive miljøløsninger for bærekraftig og fiskevennlig vannkraft. Og som skal forbedre metoder, modeller og verktøy for å takle EUs forpliktelser innen bærekraftig vannkraft.

Neste fagutvalgsmøte blir i september 2018.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s