HydroCen er i fart

Lagt ut av
Ett år er gått etter den offisielle åpningen av HydroCen i Trondheim. Aktivitetsnivået er allerede imponerende. – Vi kom raskt ut av startgropen, sier leder Hege Brende.
Hege Brende presse
Direktør for FME HydroCen, Hege Brende. Foto: Juliet Landrø
Brende er meget godt fornøyd med oppstartsåret for HydroCen.
– Nå har vi sju år igjen på å nå ambisjonene. Mye jobb skal gjøres, dette blir nok langt fra noe hvilehjem, sier hun.

Tekst: Stein Arne Bakken.
Denne saken sto først på trykk i
Fagbladet Energiteknikk nr 2 2018.
Gjengitt med tillatelse.

Fire nye FoU-prosjekter settes nå i gang, og flere ph.d.- stipender utlyses. I tillegg deltar HydroCen i 25 såkalte assosierte prosjekter i samarbeid med utenlandske forskningsinstitusjoner, eksempelvis i regi av EU.

Energiteknikk besøkte Hydro- Cen (Norwegian Research Centre for Hydropower Technology) mens det ble arrangert et såkalt fagutvalgsmøte på Gløshaugen, for øvrig det fjerde i rekken siden starten. Virksomheten i HydroCen er organisert i fagutvalg for hver av fokusområdene vannvei, turbin/generator, marked/ tjenester og miljødesign.

I fagutvalgene møtes representanter for de om lag 50 nasjonale og internasjonale partnerne fra forskning, industri og forvaltning.

Taktskifte i bransjen

Brende er godt fornøyd med oppslutningen HydroCen har fått fra brukerne. – Vi opplever at storsatsingen på senteret har ført til et taktskifte i vannkraftbransjen når det gjelder holdningen til FoU. Kraftselskapene har langt større oppmerksomhet mot forskning nå enn tidligere og deltar med sine dyktigste folk i fagutvalgene. Det lover godt for det videre arbeidet, sier Brende.

HydroCen er en prosjektorganisasjon der alle stipendiatene/ forskerne er ansatt på sine institutt, men samarbeider på tvers gjennom HydroCen. Ifølge Brende skjer mye av fremdriften gjennom arbeidet i de fire fagutvalgene, og hun samarbeider tett med forskningslederne for disse.

– Det har vært viktig fra første dag å få på plass organiseringen og arbeidet i fagutvalgene. Min oppgave er å holde farten oppe, at alle opplever sine oppgaver som viktige og er seg bevissist hvilke mål det skal jobbes mot, sier hun.

«Look to Gløshaugen»

HydroCen har et budsjett på om lag 400 millioner kroner over åtte år. Det er en satsing på vannkraftforskning som også blir lagt merke til i vannkraftmiljøet internasjonalt.

– Forskningsrådet forventer at HydroCen og de andre forskningssentrene for miljøvennlig energi skal sikre at Norge får større innpass i det internasjonale forskningssamarbeidet, ikke minst i EU. Vi merker stor interesse for HydroCen fra utenlandske aktører, sier Brende.

Blant annet ønsker det amerikanske energidepartementet et nærmere samarbeid med HydroCen når de nå skal utarbeide nye strategier innen vannkraft. Det samme gjelder India, og Brende har hatt møter med Norad og Verdensbanken, som følger interessert med.

– Konservativ bransje

– I mine øyne er den norske vannkraftbransjen veldig konservativ, og den har ikke hatt så høye tanker om seg selv.

Kraftbransjen har kanskje ikke vært bevisst hvilke svære verdier den forvalter. Når man sitter med nedbetalte anlegg i et marked som har duret og gått, er det lett å lene seg tilbake. Det er ikke derfor så merkelig at vi utfordres av bransjen på våre ambisjoner om at virksomheten skal bidra til å doble verdien av norsk vannkraft.

Stor interesse

Heldigvis er det et taktskifte på gang i bransjen, der vi nå merker økt interesse blant våre aktører om å være med der viktige beslutninger blir tatt om vannkraftens fremtid. Vi har en historisk satsning på forskning og utvikling, og sammen med en pågående holdningsendring i bransjen så lover det godt for bransjens fremtidige verdiskaping, sier Brende.

– Samtidig må vi erkjenne at det fortsatt er ulike interesser og synspunkter i bransjen. Det er også stor avstand mellom hvordan den operative hverdagen oppleves i kraftselskapene og i forskningsinstitusjonene. Slik vil det alltid være, og det skaper kontinuerlige diskusjoner. Men dette hindrer ikke at man kan jobbe mot de samme målene. Mitt utgangspunkt er at vi skal være hverandres krevende kunder og partnere, sier Brende.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s