Forskningsavtale med Indias største vannkraft-produsent

Lagt ut av

HydroCen signerte viktig forskningsavtale med indiske NHPC Limited (tidl. National Hydroelectric Power Corp), og sørget for at vannkraft-forskning kom høyt på agendaen under det norske statsbesøket i India.

NHPC kan sammenlignes med norske Statkraft og er den desidert største vannkraftprodusenten i India. Toppsjefen Shri Balraj Joshi har også tidligere interessert seg for forskninga i HydroCen.

Avtalen ble signert i forbindelse med Statsminister Erna Solbergs besøk i India. Statsministeren åpnet en konferanse med over 700 deltagere, og energi var et stort tema sammen med blant annet helse og marin teknologi.

Statsminister Erna Solberg fikk høre om forskninga på vannkraft i HydroCen under mottakelsen på den norske ambassaden i New Dehli.

–Vannkraft kom naturligvis høyt på agendaen, siden India har et stort potensial for det, og ønsker mer fornybar energi, sier Hege Brende, leder i FME HydroCen som er et Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) med fokus på vannkraftteknologi.

Brende holdt to innlegg om vannkraft-forskning under statsbesøket, og fulgte opp med å signere den eksklusive avtalen med NHPC Limited. Det ble i tillegg signert fire andre samarbeidsavtaler med indiske energi-selskaper, blant annet innen smart-grid-systemer.

Skal finne konkrete case

Toppsjefen Balraj Joshi har selv studert ved NTNU, og sitter som leder i NTNUs alumnistyre i India. Han tok imot HydroCen og Dynavec på sitt kontor dagen etter konferansen for å følge opp avtalen.

Erna Solberg møtte også toppsjef Balraj Joshi i NHPC under energikonferansen i forbindelse med statsbesøket.

I avtalen står det at NHPC skal finne konkrete samarbeidsprosjekter med NTNU og Dynavec innen HydroCen sine forskningsområder, slik som damkonstruksjoner, sedimenthåndtering, variabel drift på turbiner, pumpeturbiner, framtidige markedsstrukturer og priser, og markedsmodellering.

De ønsker også å teste turbiner utviklet av Dynavec, et selskap som er utviklet fra vannkraft-miljøet på NTNU og som er på vei inn som partner i HydroCen.

Vannkraftprodusenten sier de også vil finne et case blant sine egne kraftstasjoner hvor de i samarbeid med forskerne kan utvikle forbedringer i eksisterende anlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s