Forsvarte doktorgrad om turbiners levetid

Lagt ut av

Carl Werdelin Bergan forsvarte sin doktoravhandling onsdag 13. mars.

Formålet med oppgaven er å gi verifikasjonsdata for numerisk analyser, samt å kvantifisere hvordan de forskjellige driftsregimer kan påvirke levetiden til en Francis turbin.

Det er gjennomført målinger på en modell-turbin og en i forenklet geometri. Den forenklede geometrien består av en stillestående skovl inne i en rektangulær kanal. Dette arbeidet har ført til at grunnleggende problemstillinger er isolert og studert, hvor dempingen av bevegelsen på et turbinblad er en av disse.

Arbeidet har vært finansiert av Forskningsrådet og vannkraftbransjen. Carls doktorgrad var en av de første som ble startet av Norsk vannkraftsenter i 2014. Arbeidet er en del av HiFrancis-prosjektet som forsker på utmatting av Francis turbiner.

Bedømmelseskomiteen bestod av: Professor Zoran Markov fra Doctoral School in Skopje, Macedonia som førsteopponent, Sølvi Eide fra SWECO Norway som andreopponent og Jan M. Øverli fra NTNU som tredjeopponent. Professor Ole Gunnar Dahlhaug var BErgans hovedveilerder og medveileder var professor Torbjørn Nielsen.

Carl vil begynne å jobbe for Flow Design Bureau, FDB på mandag 18. mars.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s