Store forskjeller på miljøtiltak i Europeisk vannkraft

Lagt ut av

Miljøtiltak som fiskepassasjer, habitatforbedring for fisk og vannføring kan gjøre vannkrafta enda grønnere, men det er store forskjeller på hvordan de europeiske vannkraftnasjonene motiverer kraftprodusentene til å gjøre miljøtiltak i regulerte elver.

Forskerne i HydroCen har undersøkt gjennomføringen av miljøtiltak i regulerte elver i vannkraftland som er sammenlignbare med Norge. De studerte først og fremst forholdene i Sveits, Østerrike og Sverige fordi alle – som Norge, er blant de største vannkraftprodusentene i Europa.

De fant at det er store forskjeller, både når det gjelder lovpålegg, og frivillig innsats fra de enkelte regulanter og organisasjoner.

-I Sverige er det for tiden få lovkrav som pålegger tiltak, i Østerrike er det noen krav, mens i Sveits er det mange pålegg som allerede er implementert, sier forsker Berit Köhler i Norsk institutt for naturforskning.

Utfordring å avveie energi- og miljøverdier


I alle landene fant forskerne at balansen mellom energitjenester og miljømål var mer eller mindre konfliktfylt.

– Det kan for eksempel råde motstridene nasjonale strategier, retningslinjer og lover for miljø tiltak og energiproduksjon, sier forsker Audun Ruud i Norsk institutt for naturforskning. 

Både i Østerrike og Sverige  jobber de nå med å lage en nasjonal strategi for prioritering av miljøtiltak, i Sveits blir slike tiltak ofte utført på fylkesnivå (kanton). I Sveits er det en tydelig føring fra politikerne, uttrykt gjennom folkeavstemningen «living waters», at miljøtilstanden i vassdragene skal forbedres. Samtidig har sveitserne også stemt for en betydelig økning i vannkraftproduksjonen.

Muligheter og utfordringer i alle land

Alle tre landene har gjort lovendringer og satt seg nye miljømål for å realisere miljøtiltak, og de fokuserer også hvordan de skal håndtere de motstridende ambisjonene mellom å realisere miljømål og energisikkerhet.

Forskerne har også undersøkt private, frivillige ordninger knyttet til miljømerkene «Bra miljøval» (Sverige) og «Naturemade Star» (Sveits) som gir ekstra finansiering for miljøtiltak ved å invitere strømkunder til å betale et ekstra gebyr for «grønnere» vannkraft for å styrke lokale miljøtiltak.

-Slik miljømerking ser ut til å være vinn-vinn-løsninger for selskaper som er opptatt av  samfunnsmessig omdømme samtidig som det kan styrke interessen for å kjøpe elektrisitet fra vannkraft, sier Ruud.

En detaljert beskrivelse og vurdering av disse finansieringsløsningene rettet spesielt mot lokale tiltak kan du finne i rapporten: «How are environmental measures realized in  European hydropower?  A case study of Austria, Switzerland and Sweden» (Köhler og Ruud 2019)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s