Fornybar brobygging

Lagt ut av

Å skape gode relasjoner er essensielt for å dele kunnskap for en bedre verden. India-Bhutan-delegasjonen som nylig besøkte HydroCen og NTNU med Innovasjon Norge ser etter samarbeid i energiforskning og vannkraftbransje.

— Dette besøket har vært svært informativt, og vi ønsker dette samarbeidet velkomment. Sedimenter er en stor utfordring i Himalayafjellene og vi er veldig interessert i forskninga som foregår her, sier Ratish Kumar, direktør i National Hydroelectric Power Corporation i India etter besøket på Geologilaboratoriet ved NTNU i Trondheim.

India er verdens sjuende største vannkraftprodusent, men utnytter kun 1/5 av sin potensielle vannkraft. I likhet med Norge er de høye Himalayafjellene med sine mange elver ideelle for å utnytte ut kraften i vannet. Utfordringen er at sedimenter og høye kostnader skaper store problemer.

— Vannkraft er veldig viktig for å styrke og utvikle fornybar energi i India. Vi har et enormt potensial, men vi har også store utfordringer og behov for forskning og innovasjon, sier Kumar.

Det var tydelig at vannkraftkompetansen hos delegasjonen var høy. Gjennom hele besøket i laboratoriene stilte de gode spørsmål til forskere, noe som førte til konstruktive diskusjoner.

Trenger tryggere tunneler

— Vannkraftlaboratoriet var spesielt interessant, sier Namgyal Tshering Bhutia, leder for avdelingen for energi og kraft i Sikkim administrasjonen.

Namgyal Tshering Bhutia, leder for avdelingen for energi og kraft i Sikkim administrasjonen ønsker mer samarbeid med norske forskere.

Den nordøstlige Indiske staten har en installert effekt på 200 MW, men har ifølge Bhutia et potensial på 1000MW.

— Vi bruker også Peltonturbiner i anlegg med stor fallhøyde, og Francisturbiner i de mellomstore anleggene. Vi har dessverre ikke like sterke fjell som dere, så vi trenger forskning og innovasjon for å gjøre tunneler tryggere og sørge for at de har lengre levetid, sier han.

Bhutia har selv jobbet innen vannkraft i mange år, og vil nå ta erfaringene fra Norgesbesøket med seg hjem til beslutningstakere i India.

— Erfaring fra våre egne anlegg er én ting, men med forskning og innovasjon får man fortløpende mer kunnskap. Samarbeidet mellom den indiske vannkraftindustrien og forskningsmiljøet i HydroCen og NTNU bør fortsette og styrkes ytterligere, sier han.

Samarbeid er essensiellt for utvikling

India er en av verdens største energimarkeder og har uttalt ambisiøse mål for fornybar energi.

— Å finne kostnadseffektive, trygge og miljøvennlige måter å utvikle vannkrafta i India kan bane vei for fornybar energi i et voksende energimarked, sier HydroCen-leder Hege Brende.

Mens Norsk vannkraft i stort grad er fullt utbygd, er mulighetene i India enorme.

— Vil ønsker å samarbeide, og bidra med kunnskap og forskning for å legge til rette for utvikling, sier hun.

Med 100 år med vannkraftforskning i ryggen er Brende sikker på at det er mulig å utvikle nye og enda bedre løsninger.

— Utfordringene i Himalaya er ikke de samme som her i til lands, så dette er en fantastisk mulighet for ny og innflytelsesrik forskning, sier hun.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s